: : Arie's weblog : :


wat ik doe, wat ik lees en wat er in me opkomt


vrijdag, mei 24, 2002  

Veronderstelling: de browserdag komt voort uit een tijd toen men nog hard bezig was om het medium "internet" uit te vinden (ook al bestond het al een tijdje), en vorm te geven. De huidige generatie studenten is al opgegroeid met dat medium, voor hen is het een gegeven, iets waar niet zoveel aan te veranderen valt. Dat bedoel ik niet negatief, het is geen defensieve houding. Wie wil het medium televisie opnieuw uitvinden?

Maar dan: do-it-yourself technological unusualness. Festival of inappropiate technology: 9 juni, in Londen (helaas): http://xcom2002.com/.

Bijlezen: draadloze netwerken en Twiki's - zoals: http://youarehere.metamute.com/twiki/bin/view/Home/WebHome.

arie altena | 3:21 PM

woensdag, mei 22, 2002  

Zou een stuk moeten schrijven over de zesde browserdag (http://www.browserday.org), het matige niveau van de inzendingen en de problemen die voortkomen uit een gebrek aan inzicht in techniek en kennis van programmeren bij de huidige generatie kunstacademiestudenten.

Okee, doe t toch, snel.

De zesde browserdag was 'entertaining' en viel tegen. Vrijwel geen van de studenten had iets gemaakt dat werkte. De presentaties toonden vooral dat studenten de retorica van het presenteren beheersen (hoewel de uitvoering te wensen liet) en handigheid bezitten in scenario-gebaseerd conceptontwikkelen. De studenten redeneerden meestal vanuit de sociale context, maar niet een groep was tot een interessant concept gekomen. De gepresenteerde concepten leken te vaak en te veel op de scenario's die de gemiddelde i-mode-reclames ons voorspiegelen. Wat ik zag was een totaal gebrek aan inzicht in techniek en kennis van programmeren gekoppeld aan onmacht in denken. Niet iets om blij van te worden. Want een beetje inzicht in techniek, in programmeren, en de vaardigheid om te denken (en denken is iets anders dan 'brainstormen' en de resultaten van een 'brainstorm' ordenen en straktrekken), zijn nodig om iets te maken dat vragen stelt over onze technologische samenleving, deze mede vormgeeft, ons op andere ideeen brengt (enzovoorts, de dingen die je hoopt dat kunst en vormgeving doen).

De presentatie van vroegere winnaar Joes Koppers (http://www.usemedia.com/) was een verademing na de aaneenschakeling van video's van slecht doordachte concepten voor browserachtige applicaties. Eindelijk iemand die iets gemaakt had dat echt werkt (dat kan nl. als je een beetje kunt programmeren...).

En Tim Pritlove van de Chaos Computer Club in Berlijn liet - zonder dat het zijn bedoeling was - zien dat gewoon iets maken, iets doen met technologie wel tot cultureel interessante, amusante, vrolijke resultaten kan leiden. (Hij toonde het blinkenlights-project: http://www.blinkenlights.de/).

Blij dat ik niet in de jury zat. (Wat mij betreft had de winst moeten gaan naar of Jussi Angesleva van CRD van de RCA in Londen (http://www.crd.rca.ac.uk/crdcourse/students/year02.html), of naar die ene jongen met een Linux-laptop wiens presentatie niet te volgen was). De winst ging - in overeenstemming met de tendens van de dag - naar het meest gelikte (en naieve) reclamefilmpje, stijl Bert Haanstra, vol slimme retorisch truuks die denkarmoede maskeerden. Het was een open sollicitatie gericht aan de reclame-afdeling van Nokia, KPN of UPC. Maar ja, dat er ook nog wel bij hebben na de winst van het fortuynisme.

Is het omdat ik niet zo van commercie hou (en de huidige generatie studenten geen enkel probleem heeft met commercie?). Maar waarom deden er geen studenten van technische universiteiten mee aan de browserdag? Iets voor de volgende keer wellicht? Klink ik als een ouwe intellectuele zeur? Ik geloof niet dat ik teveel van studenten verwacht, ik hoop er wel op dat studenten die zich met nieuwe media en technologie inlaten (of er iets over willen zeggen) een klein beetje inzicht hebben in techniek en iets weten van programmeren. Alleen al omdat dat het denken scherpt en leidt tot sterkere ideeen en concepten. En ook omdat het tja, niet goed is als iedereen alleen lekker vet een concept te presenteert, omdat het goed is als er iets gemaakt wordt dat werkt.

Wordt vervolgd.

arie altena | 5:37 PM
 

Overigens: Finnegans Wake uitgelezen. Toepasselijk: met Pinksteren.

En nu? Herbegonnen in William Gaddis The Recognitions. (Annotaties: http://www.williamgaddis.org/recognitions/trguide.html).

arie altena | 5:36 PM
 

De ongeannoteerde URLs van vandaag:

http://www.infodrome.nl/infodromezine/index.html

http://www.kuro5hin.org/

http://c2.com/cgi/wiki?WikiWikiWeb

http://c2.com/cgi/wiki?InformalHistoryOfProgrammingIdeas

http://www.kindamuzik.net/webradio/:
The Inner Space Battle of One-Dimensional Man vs. Anti-Oedipus. 60 minuten hip-hop, house, techno, electro en dub gemixed door Omar Munoz-Cremers.

http://www.cut-up.com

arie altena | 5:36 PM
 

Druk. In Groningen en bij Mediamatic; met opdrachten en met het begeleiden van drie studenten van het Frank Mohr Instituut (& die zitten vlak voor hun examen). En dan ook nog veel oefenen met Oorbeek, optreden op zaterdag 8 juni. Vandaar weinig gelog.

arie altena | 5:36 PM
archief
links | ik
links | regelmatig
links | zo nu en dan
links | vrienden