: : Arie's weblog : :


wat ik doe, wat ik lees en wat er in me opkomt


zaterdag, mei 11, 2002  

Ik word er behoorlijk misselijk van om in een land te wonen waarin een middelmatige intellectueel,een innemende mooiprater en beleidsloze stemmingmaker na zijn dood uitgeroepen tot volksheld en democraat in hart en nieren. Ik word bang van van het eerbetoon dat hem ten deel valt.

Ik was van plan helemaal niets te schrijven over het fenomeen PF. Er is al genoeg gezegd en gediscussieerd. Tot kotsens toe ging elke politieke discussie over PF en zijn vermogen de onvrede van de massa naar de mond te praten. Ik heb liever een discussie die gaat over hoe je politiek voert in een mediale wereld, hoe we de maatschappij in willen richten, hoe we het poldermodel ontdoen van z'n angsthazerigheid. Dus niet de discussie hoe we de massa (de meute, het volk, de silent majority) naar de mond praten en zoveel mogelijk stemmen halen. En dat is moeilijk in een mediacratie.

Democratie is rekening houden met de stem van de minderheid. (Dat heb ik ooit op de lagere school geleerd!). Democratie is niet de macht van de meeste stemmen tellen en laat de rest maar verrekken. Democratie is zeker niet de stem des volks die het liefst geen ruimte laat voor alles wat anders is.

Er stond een aantal dagen geleden een cartoon in de Trouw: PF als rattenvanger van Hamelen, met de kleine burgerij achter hem in polonaise recht de darkroom (de politieke duisternis) in.

Omar Munoz postte een goed artikel over (de moord op) PF: zie http://www.cut-up.com/article.php?sid=143. Ik neem de vrijheid om 'm uitgebreid te citeren:

"Het zelfbeeld van Nederland lijkt soms niet verder te reiken dan een fantasie van een modern Hobbit land, (met oogkleppen op) liefelijk en veilig, een haast afgesloten idee van Nederland als een mengsel van dat wat achterlijke land uit de jaren vijftig met de veilig geÔnstitutionaliseerde progressieve ideeŽn uit de jaren zestig en zeventig. Het is inderdaad een verslavend beeld, een beeld waarin iedereen (ook in het buitenland) wel wil geloven maar dat de onderliggende krachten van het hedendaagse leven negeert. En dan heb ik het niet over Marokkaanse randgroepjongeren, voetbalgeweld, wapenhandel, corruptie, etc. daar leven we mee, dat zijn in zekere zin geaccepteerde bijeffecten van Nederland. Nee, Nederland lijdt aan technologie blindheid, men is haast reddeloos in het aangezicht van de vernieuwingen die technologie over alle landsgrenzen heen heeft bewerkstelligd op het gebied van het sociale en de psyche."

"Fortuyn en de omroepen leefden in een symbiotische relatie, een geniepige wedloop met een onderliggende zucht naar wie elkaar het meeste kon misbruiken, Fortuyn die voor de omroepen de politiek eindelijk leuk, vlot en verkoopbaar maakte en de omroepen die bijna zonder uitzondering kritiekloos Fortuyn zijn spel lieten spelen. Dat spel werd vrolijk gespeeld, zonder enige zelfreflexie van beide kanten en mocht er kritiek zijn vanuit andere politieke partijen of serieuze kranten dan was die kritiek al snel aan dovemansoren gericht. Fortuyn en daar lag waarschijnlijk zijn enige echt geniale vondst wist op perfecte wijze een deel van de bevolking voor zich te winnen dat buiten de taal van die kritiek om leeft. Het is opvallend om in reacties op de moord te zien hoe mensen vertellen dat Fortuyn voor hen opkwam terwijl duidelijk was dat hij hen allemaal zou laten vallen wanneer hij eenmaal werkelijke macht in handen had. In hem zagen mensen wat ze wilden zien en dat is charisma op zoín hoog niveau, een niveau dat we niet kenden in Nederland, een niveau waar kogels leven."

"Wat was Fortuyn nou werkelijk? Hij was een middelmatige intellectueel, die gebruik maakte van de meest sullige jaren vijftig sociologie die men maar kan bedenken."

"Fortuyn was in werkelijkheid niet meer dan een lege huls (het dandy bestaan moet zo natuurlijk hebben aangevoeld) aangekleed met drie krachtige herkenbare symbolen: de sigaar, de opzichtige stropdas en het kale hoofd. Dat hoofd dat als symbool een magneet werd voor allerlei wensen, hoop, verwensingen en inderdaad, kogels."

"Fortuyn heeft de politiek getrivialiseerd, zijn ethos van oppervlakkigheid heeft het dieptepunt van het Soundmix-debat mogelijk gemaakt, hij heeft de politiek veranderd in een soort veredelde borrelpraat. Hij had een narcistische fascinatie met macht, een sadistische neiging om onrust te creŽren, hij stevende op een haast fractale tweedeling van de maatschappij af, zijn plannen waren even onrealistisch als lachwekkend. Zijn lugubere moord, was de laatste mokerslag, de enige die hij niet kon voorzien in zijn fantasiewereld. "

Nog wat citaten (waarin ik me kan vinden) uit de comments op http://www.cut-up.com, in dit geval van Wilfried Houjebek:

de daad van een eenzame schutter brengt de democratie niet aan het wankelen, de bloeddorst van de meute op zoek naar een slachtoffer wel. De meute waar ik net zo veel walging voor voel als voor de meute die zo hard ging op het huwelijk van 'onze' prins met die Argentijnse brokkenpiloot van foute komaf.

Dit gebrek aan kritisch vermogen is de bedreiging van de democratie.

Iedereen huilt nu krokodillentranen niet uit medelijden is met het leven van Pim Fortuyn maar om het heen gaan van het spektakel dat hij met zich meebracht, een spektakel dat voor onze ogen geblust is niet met water maar met nog met meer vuur. We genoten van het spektakel totdat het te concreet werd & er een dode viel. Het moet wel grappig blijven.

Nederland is volwassen geworden: get your freak on

Ik krijg de indruk dat PF er in luttele maanden, via de media, in is geslaagd om erg veel mensen emotioneel aan zich te binden. Dat is eng. Dat zijn aanhang rouwt is begrijpelijk, en ook ik was geschokt door de moord, maar ik sta met afgrijzen te kijken naar de omvang van de ge-emotioneerde mensenmassa.

PF was charisma op hoog niveau. En inderdaad: op dat niveau leeft verblinding (de verblinding van de media) en daar leven kogels.

En zoals er Fransen waren die zich schaamden om Fransman te zijn toen Le Pen de tweede ronde haalde van de presidentsverkiezingen, zo schaam ik me Nederlander te zijn omdat PF in dit land postuum wordt uitgeroepen tot held, democraat in hart en nieren en levensopwekker van de politieke discussie. En nee, verder zeg ik er niks over.

arie altena | 12:35 AM

woensdag, mei 08, 2002  

OVer een paar uur speel ik met/in Oorbeek.

8 mei 2002: Radio 100 | De Cameleon
Het Tweede Uur, 19.00 - 20.00 uur, Radio 100, 99.3 fm
Geluid door Oorbeek, gesproken woord door Flori, Erik en Klaas.
Live te zien en horen in De Cameleon, 3e Kostverlorenkade 35, http://www.decameleon.nl/.

Oorbeek: http://www.xs4all.nl/~ariealt/oorbeek
Radio 100 (livestream): http://www.radio100.nl.

arie altena | 3:54 PM
 

Whyfor had they, it is Hiberio-Miletians and Argloe-Noremen,
donated him, birth of an otion that was breeder to sweatoslaves,
as mysterbolder, forced in their waste, and as for Ibdullin what of
Himana, that their tolvtubular high fidelity daildialler, as modern
as tomorrow afternoon and in appearance up to the minute (hear-
ing that anybody in that ruad duchy of Wollinstown schemed
to halve the wrong type of date) equipped with supershielded um-
brella antennas for distance getting and connected by the magnetic
links of a Bellini-Tosti coupling system with a vitaltone speaker,
capable of capturing skybuddies, harbour craft emittences, key
clickings, vaticum cleaners, due to woman formed mobile or
man made static and bawling the whowle hamshack and wobble
down in an eliminium sounds pound so as to serve him up a mele-
goturny marygoraumd, eclectrically filtered for allirish earths and
ohmes. This harmonic condenser enginium (the Mole) they
caused to be worked from a magazine battery (called the Mimmim
Bimbim patent number 1132, Thorpetersen and Synds, Joms-
borg, Selverbergen) which was tuned up by twintriodic singul-
valvulous pipelines (lackslipping along as if their liffing deepunded
on it) with a howdrocephalous enlargement, a gain control of
circumcentric megacycles ranging from the antidulibnium onto
the serostaatarean. They finally caused, or most leastways brung
it about somehows (that) the pip of the lin (to) pinnatrate inthro
an auricular forfickle (known as the Vakingfar sleeper, mono-
fractured by Piaras UaRhuamhaighaudhlug, tympan founder
Eustache Straight, Bauliaughacleeagh) a meatous conch culpable
of cunduncing Naul and Santry and the forty routs of Corthy
with the concertiums of the Brythyc Symmonds Guild, the
Ropemakers Reunion, the Variagated Peddlars Barringoy Bni-
brthirhd, the Askold Olegsonder Crowds of the O'Keef-Rosses
and Rhosso-Keevers of Zastwoking, the Ligue of Yahooth O.S.V.
so as to lall the bygone dozed they arborised around, up his
corpular fruent and down his reuctionary buckling, hummer,
enville and cstorrap (the man of Iren, thore's Curlymane for
you!), lill the lubberendth of his otological life.

[James Joyce: Finnegans Wake, p. 309/310, overgenomen uit http://www.trentu.ca/jjoyce.]

arie altena | 3:51 PM

maandag, mei 06, 2002  

Voorwaarom zij, te wijten Hiberio-MiletiŽrs en Argloe-Noremannen, hem, geboortig van een otie die de broedheer was van zweetderslaven, als mysterbouter, de forste in hun kwisten, en wat betreft Ibdullin wat te denken van Himana, die hun tolvtubulaire hoogst fidele stemmerkiezer hadden geschonken, even modern als morgenmiddag en in ontwerp helemaal bij de tijd (overwegend dat iedereen in dat raudhe hertogdom van Wollinstad er leugenveinselijk de verkeerde typ van datum op na hielfd) uitgerust met superafgeschermde parapluantennes voor afstand krijgen en verbonden door de magnetische connecties van een Bellini-Tostikoppelingssysteem met eeen vitaaltoon luidspreker, met het vermogen om hemellotgenamen op te vangen, havenkantoorinterferenties, codegeklik, stofseuchar, door vrouw gevormd mobiel of man gemaakt statiek en het huile zrataplanbakkie in te dinken in een eliminium klankepan met het doel hem op te dienen als een melemalige cutspot, electrisch gefilterd voor alierse aarden en ohems. Deze harmonische kondensatorinstillatie (de Mol) deden zijn laten werken door een magazijnbatterij (genaamd de Mimmim Bimbim patentnummer 1132, Thorpetersen & Synds, Jomsborg, Selverbergen) die werd afgesteld middels dubbeltriodische monobuizuleuze pijpleidingen (immer lakslippig alsof het een straat of liffen on daad was) met een hindrofekaal interval, een rondvanger van circumcentrische megacycli, vanaf het antidilubnium tot het serostaatareaan. Tenslakke deden zij, of zowat op z'n minst zorgden zij (dat) de piep van de lijn pennetrear(d)e(n) inwendig een auriculair voorvehikel (bekend als de Vakingfarslaper, vervaardigd door de Piaras UaRhuamhaighaudhflap, grondlegger van het tympaan, Eustachiustrecht, Bauliaughacleeagh) een vlezige schelp die in schulp is Broekjan en Nauleman en de veertig snaken van Corthy te geschieden met de concertiums van het Brythische Symmonds Gilde, de ReŁnie der Reisswerkers, de Gevagieerde Marskramers Zoondergojs Bnibrthirschp, de Askold Olegsonder Drommen van de O'Kief-Rossen en Rhosso-Kievers van Zastwoking, de Yahongerenbond o.s.v. met het doel het in slaag slissen van de bedaagde van valeer waaromheen zij arboriseerden, zijn corpulaire fruent (de IJziren man, thor heb je je Krulbol de Rode!), slots het lubbereind van zijn otologisch leven.

(Finnegans Wake, p. 309/10, vernederlandst door Henkes & Bindervoet).

arie altena | 1:31 PM
archief
links | ik
links | regelmatig
links | zo nu en dan
links | vrienden