ariealt.net : arie's blog


woensdag 28 april | 3

RES: Recycling Entertainment System, maker Benjamin Gaulon; 6 antieke Nintendo-controllers sturen 6 maxpatches met samples aan. 6 man maken samen muziek door op de knoppen te drukken. (Let wel, de samples loopen niet! Je moet 'spelen'). Afgelopen zaterdag heb ik er muziek mee gemaakt, samen met 2 anderen van Oorbeek (Maarten en Peter) en 3 man van de Groningese band Atonk (http://www.atonk.nl). Enorm verslavend. In onze setup speelde 1 controller de bas, 1 de drums, 1 percussie, 2 synthesizer en effecten en 1 stem en verschillende samples (viool, stukje Arabisch, stukje Bjork etc.). Om 3 uur 's middags begonnen we en we zijn eigenlijk niet meer opgehouden (hoogstens even om de duimen wat rust te gunnen). Klein optreden gedaan om half tien. Dat alles in Kunsthuis SYB in, of all places, Beetsterzwaag. De officiele opening van de tentoonstelling Mythologies is dit weekend en het loopt nog tot 9 mei. Ook het werk van Dezzie Dimbitsara is de moeite waard. Zie: http://www.kunsthuissyb.nl en http://www.kunsthuissyb.nl/2004mythologies.html. Dezzie: http://xs.mohr-i.nl/~dezzie/dezzie/index.html. Benjamin Gaulon: http://www.digitalrecycling.com.

woensdag 28 april | 2

Wat te lezen? Je (=ik) staat in de bibliotheek en je denkt, okee, de Nederlandse literatuur nu. Laat ik daarvan wat lezen. Arthur Japin? Na een alinea haak ik al af vanwege de stijl. Thomas Rosenboom: supergaaf gedaan, maar mijn god, ik heb helemaal geen zin in een noodlotsromen over een scheepsbouwer in Delfzijl anno 1920. Waarom zou ik dat lezen, een noodlotsroman? Bij de romans van Herman Franke en Thomas Lieske haak ik al af na de flaptekst. (Bij Lieske zou dat onterecht kunnen zijn). Al die romans, zeg maar de romans die genomineerd worden voor de prijzen, ze komen op mij degelijk en ouderwets over. Geen literatuur van 2004, het is literatuur van deze tijd voor de aanhangers van de restauratie. Floor Haakman dan? Die moet ik 'ns lezen, maar he, nu geen zin in al die korte zinnetjes. Zo loop ik door de bibliotheek en besluit dan maar een roman van H.C. ten Berge mee te nemen, een roman die ik al eerder besloten heb niet te lezen, want dit werk, hoe goed gedaan ook, haalt het niet bij diens vroegere werk (Texaanse Elegieen). Ten Berge blijft voor mij vooral de man van de Mythen en Fabels van Noordelijke Volkeren en de vele vertalingen, onder andere van Cantos van Exra Pound. Hier in ieder geval geen geur van restauratie. In de trein lees ik vervolgens 160 pagina's van De Jaren in Zeedorp en eigenlijk heb ik er dan wel genoeg van.

Kortom, terug naar Delany. Schmidt. Vollmann.

Ook nog 'ns schrijven: waarom ik Cortazar verkies boven Borges. (De linkse levensgenieter boven de rechtse bibliothecaris; beide meesters van de fantasie -- Cortazar, groot liefhebber van Borges).

woensdag 28 april | 1

EIndredactie, soms is het om hoofdpijn van te krijgen. Maar planning en projectmanagament zijn erger.


woensdag 21 april | 1

En dan zo'n Delany die opduikt waar je 'm niet verwacht: in de catalogus van de Whitney Biennial 2004 met een excerpt uit The Einstein Connection.

Eindredactietijd Metropolis M. Daarnaast lees ik alleen maar Graeme Fife's Geheimen van het peloton -- met een Britse blik op het continentale wielrennen. Dat wil zeggen: hoe Britse wielrenners zich het Europese wielrennen eigen maakten. Verrassend goed. Met stukken over Brian Robinson, Barry Hoban, Paul Sherwen en Sean Kelly naast Anquetil, Poulidor, Merckx, Guimard en Hinault.


maandag 19 april | 1

Wie je zoal niet vindt, drie stappen van Google verwijdert en helemaal niet op zoek. De site van mede-ex-Perdu-medewerker Hans Kloos met gedichten en vertalingen: http://home.hetnet.nl/~kolos/.


vrijdag 16 april | 3

Volgend weekend -- 24 april:

vrijdag 16 april | 2

Tom Boonens kleine hattrick: E3-prijs, Gent-Wevelgem, Scheldeprijs Schoten. Driemaal eerste. Indrukwekkend.

vrijdag 16 april | 1

Geen geknutsel met dieren -- lichtgevende visjes mogen geen hebbedingetje worden. http://www.nu.nl/news.jsp?n=308025&c=11.

Oftewel: remember de Faculteit Genetisch Ontwerpen?


dinsdag 13 april | 2

Voor het eerst: een pimpelmeesje strijkt neer in de sering op mijn balkon.

dinsdag 13 april | 1

Plekken waar je nog nooit geweest bent, ook al zijn ze nog zo dichtbij. Honderden keren (ik schat zo'n 800) ben ik er langs gereden: het Amstelpark en nooit binnen de hekken geweest. Ik wist helemaal niet dat het is aangelegd voor de Floriade van 1972. Zondag was ik er. Alles is er jaren-zeventig, parkaanleg, de paviljoentjes, de perken, de 'rhododendoron-vallei'. Wat verteld dit park over het mensbeeld uit die tijd -- dat men meende dat mensen gezellig zouden gaan babbelen en ontspannen onder zo'n koepel die op vier grote balken rust? waarom staan er daarvan zoveel?

En maandag maakte ik een rondje ten noorden van Amsterdam. Niet mijn favoriete terrein, zo bleek weer eens. Zeker niet als de zon weggaat en de wind naar het noordoosten draait. Maar ik ben wel voor het eerst (!) dwars door de Purmer gereden -- iets wat ik tot nu toe altijd vermeed -- en dus ook dwars door het aangelegde en inderdaad volledig mislukte Purmerbos. Zo vreemd is dat bos dat het ergens weer charmant is, maar wel lelijk en 'ongezellig' charmant. Er is nauwelijks laag struikgewas. Vandaar.

Marjolein en Maarten hebben een dochter: Isabel Nara. Zaterdag trouwen Emer en Klaas. Nog veertig minidisks te digitaliseren voor de Kunstvlaai (minder is ook goed). Artikel voor de eindexamencatalogus van het Frank Mohr Instituut af en opgestuurd. Nu de rest van de teksten nog zien te regelen en binnen krijgen. Samenstellen van een bundel artikelen voor Sonic Acts 10. Vertalen en redigeren voor de volgende Metropolis M (de artikelen lopen nu binnen).


zaterdag 10 april | 1

Het wordt tijd om iets te zeggen over Tom Boonen. Er is een kampioen opgestaan. Een kampioen met overwicht. Een leider van het peloton. Het komt zo natuurlijk over, ook omdat Boonen groot is. Bij hem zie je wat het betekent als pure klasse gekoppeld wordt aan mentale weerbaarheid (de druk aankunnen), betrouwbaarheid en goed kunnen praten. Wat een verschil met Frank Vandenbroucke -- de man van de pure klasse, maar met teveel vedetteneigeningen. Wat een verschil ook met Bettini of Zabel, beide grootheden, maar geen leiders van het peloton. Ik ben zelden zo geïponeerd geweest door een renner (ook niet door Vandenbroucke in zijn allereerste seizoenen). De naam Hinault spookt door mijn hoofd (al is Boonen geen ronderenner).

Kijk wat er gebeurde in de E3-prijs Harelbeke (gewonnen door Boonen). Boonen komt terug na een lekke band, vol in beeld zie je hoe hij stayert achter de auto van de ploegleider. Waarom komt daar geen protest tegen? waarom heeft niemand (?) daar een probleem mee? Omdat Boonen overwicht heeft. Kijk naar Gent-Wevelgem (soeverein gewonnen door Boonen). Boonen rijdt twee keer lek. De uitgebreide kopgroep wacht, stilgelegd door Quickstep, de ploeg van Boonen -- geen van zijn tegenstanders maakt zelfs maar aanstalten om aan te vallen. Boonen heeft overwicht. De enorme kopgroep, met een flink stel snelle mannen rijdt naar de eindstreep, de Quicksteppers vallen veel te snel weg en toch wint Boonen, soeverein.

Natuurlijk vermoeden we dit al na Boonens derde plek in zijn eerste Paris-Roubaix. Je moet het maar waarmaken.


vrijdag 9 april | 2

Vakantie geboekt. Eind juli/begin augustus fiets ik door de Picos de Europa en de andere bergen in Cantabrië. Met de Lagos de Covadonga en de Angliru!

vrijdag 9 april | 1

Fantastische line-up van musici op het N event in de Mediamatic Supermarkt op donderdag 29 april, vanaf 19.00h:
X-OR record release:
Field Recordings 12: The N COLLECTIVE
Showcasing the N ensembles:
Office-R(6) (Electro / Acoustic Sextet)
87Central (Solo Electronics)
Thai on Top (Percussion Duo)
PHO(-1) (Bjornar Habbestad and Morten J Olsen)
+ A combinatory performance of all ensembles.
after / during / in between:
DJ KODI (Nathalie Bruys)
Scenography by Martin Butler
Visuals by Neslo N & Brian mcKenna


woensdag 7 april | 2

Michel Wuyts -- de onovertroffen Michel Wuyts -- begint zijn commentaar bij de wielerklassieker Gent-Wevelgem op Canvas aldus: "Dag dames en heren, mocht u nu toevallig net in een pittig boek bezig zijn zoals Mieke Maaike's obscene jeugd, wel leg het dan opzij want koers is tien keer pittiger".

woensdag 7 april | 1

Namecheck, namecheck. Oorbeek wordt genoemd in HTV/De IJsberg 52. Nathalie Bruys wordt geïnterviewd over haar geluidsprogramma op de Kunstvlaai en zegt: "En wat nog meer? Hmmm, ik heb het lijstje hier niet bij me. Oorbeek, met onder andere Serge Onnen, een groep van zeven tot acht beeldend kunstenaars die samen interessante experimentele muziek maken." Vrolijke glimlach op mijn gezicht toen ik dat las in trein van Groningen naar Amsterdam.

Inderdaad: Oorbeek staat op de Kunstvlaai, begin mei.


zondag 4 april | 1

Afgelopen vrijdag: housewarming party op de nieuwe locatie van Mediamatic. Vijf hoog in het TPG-gebouw. Met superkorte optredens van Oorbeek samen met de Japans/NYC kunstenares Mai Ueda (http://www.maiueda.com) -- zij zong haar zeven liedjes (= zeven losse zinnen), wij begeleidden haar. Toen wij later een korte set zonder haar begonnen, deed ze onaangekondigd weer mee, en bleek dus een 'ware Oorbeek-geest' te bezitten :-)

Foto's van Peet Sneekes: http://sneaker.nl/photos/20040402.MMHousewarming/, en filmloops van Jan-Pieter Kerstens: http://www.designwerk.nl/pieterjan/ -- kies vrijdag 2 april --. (Euh, de middelste ben ik; rechts is Mai Ueda).

archief
links | ik
links | regelmatig
links | blogs
links | vrienden